top of page

Rekordně rychlý gól, pak velké trápení. Slovan vybojoval výhru 5:0.

V 16. kole městského přeboru přivítali hráči Slovanu na svém hřišti předposlední tým tabulky, Michálkovice. Papírově slabší soupeř však nadělal mužstvu z Hulváckého kopce spoustu problémů. Hosté si dlouho drželi šanci na zisk bodů. Nakonec však rozhodla, stejně jako v zápase se Starou Bělou "B", poslední třicetiminutovka, ve které slovanisté prolomili střeleckou smůlu a připsali si tak na oko pohodlnou výhru 5:0.



Před zápasem

Muži Slovanu neodehráli minulý týden dobrý zápas, když prohráli na hřišti Pustkovce 1:0 po penaltách. Proto bylo jasné, že v zápase proti předposledním Michálkovicím si budou chtít napravit reputaci a pokusí se vyhrát s pokud možno co nejvyšším rozdílem. Vítězství jistě očekávali také fanoušci. Vzhledem ke krásnému počasí a faktu, že se mělo jednat o první letošní zápas na domácím hřišti, se dalo očekávat, že jich bude na zápase hojný počet. To se také potvrdilo. Pokud nebudeme počítat lidi na balkónech okolních domů, vidělo utkání krásných 128 diváků.

Sestava Slovanu opět musela zaznamenat pár změn. Ze sestavy vypadl Ján Pira, který díky zranění pravděpodobně ukončil svou fotbalovou kariéru, a s lehkým zraněním se potýkal také Daniel Koukal, kterému tak dal trenér Pikonský volno. Místo nich tak byli donominováni Toma, Vidlák a nováček v týmu Rudolf Janda.

Základní sestava zaznamenala od minulého zápasu hned tři změny. V bráně tentokrát nastoupil David Kubala, zraněného Jána Piru nahradil Jiří Toma a na střed zálohy se navrátil Pavel Cirkl, kterému přenechal své místo Mykola Taritsa.


Výborný start a následné trápení

Do zápasu nemohl Slovan vstoupit lépe. Michálkovicím se absolutně nepovedla rozehrávka, když jeden ze středních záložníků podklouzl na balónu, Trunkát na nic nečekal a vyrazil dopředu, převzal balón jednoduchou kličkou obešel obránce a zakončil. Tuto střelu sice brankář Homola vyrazil, obrana jej však nechala na holičkách a k míči se první dostal Bagi, který měl před sebou zcela prázdnou bránu a Slovan se tak již v 11. sekundě dostal do vedení.

O pár minut později to mohlo být pro Michálkovice ještě horší. Při zdánlivě banálním odkopu totiž golman Homola kopl do trávníku a poranil si kotník. Vzhledem k tomu, že Michálkovice neměli náhradního golmana hrozilo, že bude muset chytat někdo z hráčů. Homola se však i přes očividné bolesti rozhodl zápas dochytat a nakonec se stal jedním z nejlepších hráčů utkání, ne-li tím nejlepším. Ač se prakticky nemohl odrazit z jedné nohy, dokázal vychytat spoustu akcí Slovanu a jen díky němu Michálkovice ještě v 65. minutě mohly pomýšlet na zisk bodů.

Tomu však do značné míry pomohli také hráči Slovanu. Ti, jak už je zvykem, dominovali po většinu zápasu. Téměř celý zápas se odehrával na půli hostů, ale gólových šancí ze strany Slovanu bylo jako šafránu. Když už se někdo dostal ke střele, skončil míč buď daleko od brány nebo se míč k bráně sotva dostal a těch pár nadějných pokusů dokázal zneškodnit již zmíněný gólman hostů.

Na druhé straně hřiště se toho příliš nedělo a soupeř se dostal snad jen ke třem střeleckým pokusům, se kterými si buď bez problému poradil Kubala nebo mu pomohla branková konstrukce.


Rozhodující třicetiminutovka

Hru Slovanu se nakonec povedlo oživit pomocí střídání, když se prakticky všem střídajícím hráčům povedlo do zápasu dostat více života, což se nakonec ukázalo být rozhodujícím faktorem. Zatímco do 60. minuty se snažili slovanisté dostat míč do brány pomocí možná až příliš složitých kombinací, po 60. minutě to vyměnili za jednoduchost. Po chybě v rozehrávce Michálkovic se míč dostal ke střídajícímu Taritsovi, ten uviděl hostujícího brankáře, který se nacházel až příliš venku z brány, na nic nečekal a z přibližně 23 metrů poslal míč obloučkem do brány a v 65. minutě tak zvýšil na 2:0.

Právě tento gól byl pravděpodobným zlomovým momentem. Jestli se do té doby hosté snažili o vyrovnání, po tomto gólu všechny snahy skončili a na hřišti už byl prakticky jen jeden tým.

V 75. minutě zahrával po faulu na Pauloviče Slovan velmi slibnou standartní situaci, těsně za hranicí pokutového území. Olešovu střelu opět skvěle vychytal hostující gólman, ale stejně jako v případě prvního gólu se míč dostal přímo před dalšího hráče Slovanu. Tentokrát jim byl Brinzík, který sice neměl úplně nejlehčí práci, ale pomocí akrobatického kousku dokázal míč dopravit do brány.

Na 4:0 zvýšil o 6 minut později Cirkl v krásné samostatné akci po pravé straně. Obešel si 2 hráče a těsně před brankářem naznačil přihrávku před bránu. Gólman se nechal oklamat, skočil a před Cirklem tak byla prázdná brána.

A netrvalo to příliš dlouho a mohl slavit popáté. V 84. minutě se objevil sám před brankářem Vidlák, ten se však neunáhlil, počkal si na vyběhnutí gólmana a přihrál míč nabíhajícímu si Olešovi, který tak zas a znova zakončoval do odkryté sítě. Víc už zápas nepřinesl a Slovan si tak připsal další tři body. V dalším kole čeká hráče Slovanu těžký zápas na půdě Dolní Lhoty, která prozatím okupuje 4. místo a výsledek tohoto zápasu tak může velmi ovlivnit finální postavení týmů v tabulce.


Hodnocení trenéra Pikonského

"Další mistrovské utkání jsme konečně hráli na domácím hřišti proti soupeři z Michálkovic. Na soupeře jsme chtěli vlítnout a zápas rychle rozhodnout! A to se i povedlo, vždyť už po několika vteřinách po napadání Trunyho a střele byl na správném místě Bagi a dorazil míč do brány. 1:0! Hned v zápětí se při odkopu zranil hostující gólman a vypadalo to, že je otázkou času, kdy přidáme další góly a soupeře v pohodě přehrajeme. Bohužel jsme přestali běhat a místo abychom soupeře zatlačili, tak jsme se přizpůsobili jeho tempu. I přes na duben nezvyklé vedro jsme měli možnost navýšit skóre! Šance Cica, Máry Brinzika, Bagiho volaly po gólu! Bohužel nás trápí neproměňování šancí a tak poločas skončil hubeným vedením 1:0!

Nutno dodat, že soupeř si nevypracoval žádnou šanci.

Do druhé půle jsem chtěl, abychom se uklidnili, hlavně v zakončení! Kvalitou jsme byli lepším týmem!

Byl to soupeř, který začal lépe a 2 střely bravurně vychytal v bráně David. Další výstrahou bylo břevno, které soupeř vstřelil po rohovém kopu. Udělal jsem 3 změny pro oživení. A právě střídající Kolja v 63. minutě po napadání a špatném odkopu brankáře vystřelil z dálky a bylo to 2:0! Hra se pak uklidnila a i soupeř fyzicky odpadl. A my si začli znovu vytvářet šance, soupeře přehrávat a byla jen otázka času kdy přidáme další góly! To se povedlo v 74 minutě po přímém kopu Cica, kdy gólman hostů ještě bravurně střelu vyrazil, ale na akrobatickou dorážku Máry Brinzika už nereagoval. Další gól přidal po individuální akci Cico a defakto bylo po soupeři. Hned o 2 minuty později zvýšil Oleš na výsledných 5:0. Zasloužená výhra se nerodila snadno, ale zaslouženě jsme zápas dotáhli do konce. Škoda jen té spousty neproměnných šancí.

Jinak musím všem hráčům poděkovat, že jako tým zvládli tohle utkání k zaslouženému vítězství!"


63 zobrazení0 komentářů
bottom of page